EnergyHubAlmere is een coöperatieve vereniging. Samen met onze leden initiëren wij projecten die een bijdrage leveren aan de energiezekerheid op De Vaart/Buitenvaart. Door krachten te bundelen verwerven wij groeiend zeggenschap over de energiehuishouding. Lidmaatschap staat open voor alle ondernemers in het doelgebied
De groei van het aantal zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto’s leiden steeds vaker tot knelpunten. Dit vormt momenteel een belemmering voor de groei van bedrijfsactiviteiten en de ambities tot verduurzaming.
Als EnergyHubAlmere gaan we op zoek naar de invulling van een lokaal toekomstvast energiesysteem die opwekking, opslag en verbruik naar elkaar brengt. Hierdoor zal netcongestie minder impact hebben op de bedrijfsvoering. Betrouwbaarheid van levering en schaalbaarheid tegen de laagst mogelijke kosten zijn hierbij uitgangspunten.
Door de klimaatdoelstellingen is er een grote noodzaak om het energiesysteem te herzien. De manier waarop we energie opwekken en verbruiken zal sterk veranderen, waarbij elektriciteit een veel grotere rol gaan spelen dan het tot nu toe ooit heeft gedaan. Naar verwachting zal de vraag naar elektriciteit toenemen met een factor 3. De elektriciteitsnetten zijn hier niet op ontworpen en zullen daarom in de komende jaren op veel plekken verzwaard moeten worden. De snelheid waarmee de netbeheerders de beoogde verzwaringen uit zouden moeten voeren om tijdig alle vraag en aanbod bij elkaar te brengen, is moeilijk te realiseren door een breed tekort aan personeel en materiaal. Hierdoor houden netbeheerders momenteel aanvragen voor nieuwe aansluitingen en verzwaringen van bestaande aansluitingen tegen om te voorkomen dat de bestaande infrastructuur wordt overbelast en er (grote) storingen ontstaan. Dit probleem zal niet op korte termijn kunnen worden opgelost door de netbeheerders.
Impact van congestie
Congestie houdt in dat gevestigde bedrijven hun capaciteit niet kunnen uitbreiden en dat nieuw te vestigen bedrijven geen aansluiting op het elektriciteitsnetwerk kunnen krijgen. Dit leidt tot een vertraging van de economische ontwikkeling en de energietransitie
Energiehubs kunnen helpen bij het voorkomen van overbelasting door samenwerking en onderlinge afspraken over efficiënt energieverbruik. Denk hier aan bijvoorbeeld het slimmer gebruiken van de bestaande netten (lokaal energie opwekken, energie opslaan en onderling regisseren wie wanneer wat gebruikt binnen de grenzen van het huidige net).
De effectiviteit van een lokaal energiesysteem is verbonden aan de schaalgrootte waarmee kan worden gewerkt. Het is van belang dat zoveel mogelijk partijen participeren, van klein tot groot.
Door lid te worden van onze coöperatieve vereniging draag je bij aan de ontwikkeling van EnergyHubAlmere en profiteer je van alle voordelen.
De rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) benoemt de volgende kansen voor energyhubs:
– Overbelasting van het elektriciteitsnetwerk voorkomen
– Lokale partijen krijgen inspraak
– Samen investeren
– Makkelijker toegang tot energiemarkten
– Betere balans tussen vraag en aanbod van energie
– Energievoorzieningen worden betaalbaarder
– Nieuwe verdienmodellen
Het realiseren van een energie coöperatie is een lang proces geweest, waarbij de volgende stappen zijn genomen
Gemeente Almere is in samenwerking met Synnovem, EEF, Horizon en INFO het gesprek met ondernemers aangegaan over hun ambities en wensen over de toekomstige energievoorziening van de Vaart en wat de randvoorwaardes zijn die daarbij horen. Daarnaast heeft DEP/Qirion een onderzoek gedaan naar de mogelijke invulling daarvan.
Hieruit is naar voren gekomen dat samenwerking een essentieel onderdeel is, aangezien het lokaal regienemen over het elektriciteitsverbruik, warmtevoorziening en laadinfrastructuur ervoor zorgt dat de bestaande infrastructuur optimaal wordt gebruikt.
Er zijn gesprekken gevoerd met verschillende ondernemers om samenwerking formeel te maken. Hierbij zijn Cirwinn en Mac3Park als bestuur voor de energie coöperatie naar voren gekomen. Deze bedrijven staan dus aan het roer. De gemeente is lid geworden als pandeigenaar op het terrein. Op 1 maart 2024 is rechtspersoon EnergyHubAlmere opgericht in de vorm van een coöperatieve vereniging.
De EnergyHubAlmere bindt leden en Emmett Green verzorgt onderbouwing op basis van de dataprofielen van de leden hoe de eerste projecten eruit moeten gaan zien.